Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Pünkösdi népszokások
  2010-05-19 18:01:24, szerda
 
  Pünkösdi népszokások

Az egyházi ünnepek közül talán a Pünkösdhöz kapcsolódik a legtöbb népszokás. E szokásokban tetten érhető a tavasz fölött érzett öröm, a természet ébredése. Abbahagyja a lusta téli nyújtózást a világ, ember és állat párt keres. Nedvektől duzzadnak a fák és bokrok levelei, zsong és zsibong az élet. Jól tudták a régiek, hogy ilyenkor meg kell állni egy pillanatra. A nagy nyári munkák beköszönte előtt kicsit pihenni és ünnepelni kell. Köszönteni az új életet, imádkozni a bő termésért, gyermekáldásért.

Pünkösdi-király-választás
A pünkösdi királyt a legények közül választják ügyességi versenyeken. Európa nagy részén a középkor óta élő szokás, gyakoriak a lovas versenyek, különféle ügyességi próbák, küzdelmek. Amolyan legényvirtus volt, lovas versennyel, tűzugrással, tekézéssel. Aki a legderekabbnak bizonyult, egy évig uralkodott, azaz ő parancsolt a többi legénynek, az ivóban ingyen ihatott, minden lakodalomra, mulatságra meghívták. Magyarországon a XVI. századtól kezdve vannak írásos nyomai e hagyománynak. Legérdekesebb leírása Jókai Egy magyar nábob című regényében olvasható.

A Pünkösdi királyné járás
A XVIII. század végétől kezdve elterjedt a pünkösdi királyné járás is, amikor a falu legszebb kislánya lett a kiskirályné, ami nagy tisztesség volt. A lányok mise után házról házra jártak jókívánságokkal, versekkel, énekkel köszöntve a háziakat, és virággal szórták be a szobát. A játék végeztével a vendéglátók megkérdezték a lányokat: Hadd látom a királynétokat, édes-e vagy savanyú? Ezután fellebbentve a díszes kendőt, megcsiklandozták a kiválasztott kislány állát. Ha a királyné mosolygott, de a fogát nem villantotta ki, akkor a háziak megnyugodtak, mert ez azt jelentette, hogy jó lesz a termés.

Pünkösdölés
Ez a szokás hasonló a pünkösdi királyné járáshoz, de ez elsősorban adománygyűjtésre szolgált. Az Alföldön és Észak-Magyarországon volt jellemző, s nem csak lányok voltak a szereplői. Volt, ahol király és királyné párost jelenítettek meg, de volt, ahol lakodalmi menetet menyasszonnyal és vőlegénnyel. A gyerekek, vagy fiatalok csapata végigjárta a falut, s énekelve, táncolva adományt gyűjtött. Jellegzetes pünkösdi énekek voltak. Meghozta az isten piros pünkösd napját, mi is meghordozzuk királyné asszonykát. -vagy- Mi van ma, mi van ma piros pünkösd napja. -vagy- Pünkösdnek jeles napján?

Mátkálás
Komatál küldést jelentett. Általában egynemű, ritkábban különnemű fiatalok barátságának volt ez a megpecsételése. A mátkatálat személyesen illett vinni a megajándékozottnak, aki ha elfogadta a barátságot ugyanezt a tálat kaláccsal, süteménnyel, gyümölccsel megrakva, hímzett kendővel letakarva küldte vissza.

Török basázás, borza király, rabjárás
Ezek a szokások Nyugat-Magyarország egyes vidékein voltak jellemzőek. Egy égetnivaló kisfiút felöltöztettek társai szalmával kitömött nadrágba, hogy úgy nézzen ki, mint egy török basa. Házról házra kísérték, az udvarokon pedig pálcával ütötték, hogy ugráljon. Pénzt és tojást kaptak cserébe. Szintén erről a területről ismert szokás, amikor körbevisznek a falun egy fiút, akin bodzából készített köpeny van. A pünkösdi rabjárók szintén fiúk, akik a lábuknál összeláncolva mennek a lányok után körbe a faluban, azzal a kéréssel, hogy Segéljék ezeket a szegény katonarabokat. Persze ők is ajándékokkal térnek haza.

A csíksomlyói búcsú
A székelyek nagy ünnepét, a csíksomlyói búcsút, hagyományosan pünkösdkor tartják. Messzi földről érkeznek a zarándokok a kegytemplomhoz, Máriát dicsőíteni. A búcsú története 1567-re nyúlik vissza, amikor is a székelyek legyőzték János Zsigmond seregeit a Hargita Tolvaj-hágójánál.
Ennek a győzelemnek az emlékére kezdtek el a hívek a kegyhelyre járni, hogy pünkösd napján együtt várják a szentlélek eljövetelét. Manapság több ezer hívő eljön ide a világ minden tájáról. A csángók, a székelyek, a magyarok együtt imádkoznak a Szűz Anyához, sokan nyírfaágat tartanak a kezükben, amit Mária szimbólumnak tartanak. A körmeneten felcsendül a Boldogasszony anyánk és a Székely himnusz.

Étkezési szokások
Pünkösdkor a paraszt családoknál is ünnepi ételek kerültek az asztalra. A Pünkösd hagyományos étele a rántott csirke és az idei liba uborkasalátával. Juhtartó gazdáknál szokás volt a pünkösdi bárányból való ételek készítése: báránysült, báránypaprikás. Szintén kötelező volt valamilyen édes kalács készítése (fonott kalács, túrós lepény, mákos kalács). Sárközben sós kalácsot sütöttek, melyet tejföllel, borssal kentek meg. A bodza leveléből és virágából főzött szörpnek, teának minden betegséget gyógyító hatást tulajdonítottak.

Pünkösdi babonák, hiedelmek
- Budaörs német népe pünkösd reggelén nyitva szokta tartani az ablakokat, hogy a Szentlélek átjárja a házat.
- Jámbor szegedi öregek szerint a szél a Szentlélek szájából jön. Nem jó tehát szidni, mert szél, azaz szélhűdés, guta szele éri, üti meg az embert.
- A múlt században ezen a napon még általános volt hajnalban, vagy pünkösd szombatján este a Tiszában való fürdés, hogy elkerülje a fürdőzőt minden betegség. A lányok is megfürödtek ilyenkor a Tiszában. Se menet, se jövet, se fürdés közben egy szót sem szóltak, abban a tudatban, hogy így nem fog rajtuk semmiféle rontás, igézés. Fürdés után pedig a füzek lombjai alatt fésülködtek meg.
- Régi szőregi hiedelem szerint pünkösd éjszakáján a boszorkányok karikában szoktak táncolni. Ez a karika a boszorkányok tánchelye. Itt még a fű sem zöldell ki, meg van égve. Aki belelép, gyógyíthatatlanul megbetegszik. A bűbájosok pünkösd hajnalán "harmatot húznak". Ez a boszorkányok vize.
- A kiszomboriak az ünnepen kenyeret szoktak elégetni. Hamuját a gabonaföldre szórták, hogy az aratás gazdag legyen.
- Pünkösdi rózsát szoktak a mosdóvízbe szórni, hogy egészségesek legyenek.
- A májusi pünkösdi időszak jelentős szertartása a zöld ágak házba vitele. Az ablakokra, az ajtók fölé, a szobák falára, a kútgémre, a malmokra frissen vágott zöld ágakat tűztek. Az ősi termékenységvarázslások emléke ez a szokás, de egyben védelem is a rontás, a boszorkányok ellen. A földbe tűzött zöld ág a hiedelem szerint megóvja a vetést a jégveréstől, a kártevőktől.
- Aki pünkösd hajnalban születik, szerencsés lesz. A hajnalban merített kútvízben való mosdás egész évre elűzi a betegséget, keléseket.
- A teheneket nyírfaággal veregették, hogy jól tejeljenek.
- Májusi eső aranyat ér, de a pünkösdi eső ritkán hoz jót, tartja a hiedelem

 
 
0 komment , kategória:  Pünkösd  
Címkék: megcsiklandozták, adománygyűjtésre, gyermekáldásért, uborkasalátával, tulajdonítottak, jókívánságokkal, magyarországon, kegytemplomhoz, felöltöztettek, legderekabbnak, menyasszonnyal, megpecsételése, báránypaprikás, legérdekesebb, boldogasszony, katonarabokat, hagyományosan, királynétokat, összeláncolva, egészségesek, körbevisznek, szimbólumnak, boszorkányok, legényvirtus, barátságának, megkérdezték, jelenítettek, fellebbentve, megnyugodtak, kiválasztott, meghordozzuk, ajándékokkal, hagyománynak, kiszomboriak, megbetegszik, gabonaföldre, egyházi ünnepek, legtöbb népszokás, tavasz fölött, természet ébredése, lusta téli, nagy nyári, pünkösdi királyt, legények közül, lovas versenyek, legderekabbnak bizonyult, évig uralkodott, többi legénynek, ivóban ingyen, magyar nábob, pünkösdi királyné, falu legszebb, Jókai Egy, János Zsigmond, Hargita Tolvaj-hágójánál, Szűz Anyához,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét kedves látogatóimna...  Idő  Zilahy Lajos gondolata  Ne kapaszkodj magasabbra,  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Fehér virág  Rátalálsz  Mi lenne ha  Leonardo da Vinci gondolata  A Megváltó szolgálatában  Akarat  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Nem tudhatod  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png férfi  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  A Megváltó szolgálatában  Radikális szeretet  Akik bántanak téged  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Minden harmadik...  Esti kép  Jó éjszakát  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam Annuska bar...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Ágai Ágnes – Csendélet  Png csokor  Neked tudnod kell  képre írva  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Fekete-erdő desszert  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Lóhere  Szabolcska Mihály – Ákác...  Jó éjszakát  Őrizkednünk kell...  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Erdőn  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Régi emberek, akikre máig büsz...  Egy lelki imádság  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png csokor  Albert Einstein gondolata  Varga János Veniam - Fontos sz...  képre írva  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Jó éjszakát  Akarat  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Még csak most kezdődik a nap  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  A másik dolog,  Jó éjszakát  Nem méltó hozzád  Szívem  Alázat  A televizió nem a kultúrát kép...  Hazára minden embernek szükség... 
Bejegyzés Címkék
egyházi ünnepek, legtöbb népszokás, tavasz fölött, természet ébredése, lusta téli, nagy nyári, pünkösdi királyt, legények közül, lovas versenyek, legderekabbnak bizonyult, évig uralkodott, többi legénynek, ivóban ingyen, magyar nábob, pünkösdi királyné, falu legszebb, lányok mise, játék végeztével, vendéglátók megkérdezték, díszes kendőt, kiválasztott kislány, királyné mosolygott, háziak megnyugodtak, szokás hasonló, isten piros, mátkatálat személyesen, barátságot ugyanezt, tálat kaláccsal, égetnivaló kisfiút, török basa, udvarokon pedig, területről ismert, pünkösdi rabjárók, lábuknál összeláncolva, lányok után, szegény katonarabokat, csíksomlyói búcsú, székelyek nagy, csíksomlyói búcsút, búcsú története, székelyek legyőzték, emlékére kezdtek, kegyhelyre járni, szentlélek eljövetelét, világ minden, magyarok együtt, körmeneten felcsendül, paraszt családoknál, rántott csirke, idei liba, pünkösdi bárányból, bodza leveléből, múlt században, fürdőzőt minden, füzek lombjai, boszorkányok karikában, boszorkányok tánchelye, bűbájosok pünkösd, boszorkányok vize, ünnepen kenyeret, gabonaföldre szórták, aratás gazdag, mosdóvízbe szórni, májusi pünkösdi, zöld ágak, ajtók fölé, szobák falára, malmokra frissen, boszorkányok ellen, földbe tűzött, hiedelem szerint, hajnalban merített, teheneket nyírfaággal, megcsiklandozták, adománygyűjtésre, gyermekáldásért, uborkasalátával, tulajdonítottak, jókívánságokkal, magyarországon, kegytemplomhoz, felöltöztettek, legderekabbnak, menyasszonnyal, megpecsételése, báránypaprikás, legérdekesebb, boldogasszony, katonarabokat, hagyományosan, királynétokat, összeláncolva, egészségesek, körbevisznek, szimbólumnak, boszorkányok, legényvirtus, barátságának, megkérdezték, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3897
  • e Hét: 38883
  • e Hónap: 72037
  • e Év: 305784
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.